Kunst van de Neanderthalers

Door: Jacobine Melis

Diep in een grot op Gibraltar zijn gravures gevonden, insnijdingen in een rots als een raster, ofwel een hashtag #. Volgens de onderzoekers in Gibraltar zijn ze ouder dan 39.000 jaar geleden en gemaakt door de Neanderthaler (Homo neanderthalensis, leefde 230.000-30.000 jaar geleden in Europa en West-Azië). Hierdoor zijn de gravures de oudste kunst in Europa en het eerste bewijs van kunst door Neanderthalers. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Onderzoek
Het onderzoek op Gibraltar is begonnen aan het einde van de jaren ’80, in een grot (Gorham’s cave) die uitkijkt over de Middellandse Zee. In juli 2013 verplaatste het onderzoek zich via een nauwe doorgang naar een ruimte waarbinnen de grond een gedeelte sterk verhoogd was. Op de verhoging waren krassen gemaakt van een paar millimeter diep over een gebied van 20×20 cm.

De onderzoekers uit Gibraltar zijn ervan overtuigd dat de kunst door Neanderthalers gemaakt is, omdat de laag die erop lag, door Neanderthalers gebruikte werktuigen bevatte – waardoor de gravures nog ouder moeten zijn. Toch kan er niet met zekerheid gezegd worden dat de gravures tot de Neanderthalers behoren, het kan namelijk ook zijn dat de gravures gemaakt zijn door de moderne mens (Homo sapiens), waarna ze zijn overdekt door de laag met werktuigen.

Kunst?
Dat het niet zo maar krasjes zijn heeft het Gibraltarees team tevens onderzocht. Met de stenen werktuigen moet er vele malen op dezelfde plek gekrast worden om zulke diepe krassen te maken. De tekeningen zijn dus zeer bewust gemaakt. Maar wat het doel van de krassen is, blijft onbekend. Is het kunst en heeft het dus verder geen functie? Is het een kaart?
Andere vondsten tonen dat Neanderthalers wel bezig waren met symboliek, zo maakten ze gebruik van oker en kralen van schelpen. Waarschijnlijk dat deze krassen dan ook bij dit soort symboliek horen.

Een uitgebreid artikel incl. filmpje is op de website van Nature te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s