Steentijdboot uit Denemarken

Door: Folkert Westra

Bron: TV2 ØST
Bron: TV2 ØST

In Denemarken zijn archeologen op dit moment druk bezig met het bergen en onderzoeken van misschien wel de oudste boot gevonden in Denemarken. De bijzondere vondst is gedaan toen een energiemaatschappij bezig was met het vernieuwen van kabels op de zeebodem.

Het vaartuig was zes tot zeven meter lang en geschat wordt dat het ongeveer 6.500 jaar oud is. Misschien wel het meest interessant aan het bootje is dat deze beschadigd is geraakt, en dat er geprobeerd is dit te herstellen. Volgens Jørgen Dencker, hoofd onderwaterarcheologie van het Vikingschipmuseum in Roskilde, is er geprobeerd de scheur te repareren door deze af te dekken met een strook bast. Daarnaast zijn aan weerszijden van de scheur gaten geboord, deze zijn gevuld met hars, die waarschijnlijk is gekauwd om hem kneedbaarder te maken.

Samenhangend met de vondst van de boot is er door de archeologen ook een verzonken steentijdnederzetting aangetroffen, die op dit moment ook wordt onderzocht. De archeologen hopen dat organisch materiaal, zoals hout, bot en gewei onder water bewaard is gebleven.

Daarnaast kan de vondst van de boot en de nederzetting bijdragen aan het in kaart brengen van de kustlijnen van duizenden jaren geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s