Kasteel Vredenburg wordt zichtbaar

Door: Jacobine Melis

Bij de aanleg van de parkeergarage voor poppodium Tivoli in Utrecht zijn dit voorjaar resten aangetroffen van de zuidwesttoren van het 16-eeuwse kasteel Vredenburg. De gemeente heeft besloten om resten van kasteel Vredenburg zichtbaar te maken en te bewaren voor de toekomst. Om dit te kunnen realiseren zijn er gigapixel panorama’s gemaakt, waarop elk baksteentje gedetailleerd bekeken kan worden. Vervolgens is de structuur in stukken gezaagd en opgeslagen, met behulp van de foto’s kan de toren weer gereconstrueerd worden. De foto’s zijn hier te zien.

Een van de gigapixel foto's van de zuidwesttoren.
Een van de gigapixel foto’s van de zuidwesttoren.

Kasteel Vredenburg
In april 1529 is in opdracht van Karel V begonnen met de bouw van de dwangburcht Vredenburg door Rombout II Keldermans, met als doel Utrecht te beschermen tegen de hertog van Gelre. Maar ook om de in Utrecht gelegerde soldaten een beter onderdak te bieden en om de burgerij tevreden te houden.
De burcht heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Lange tijd was Utrecht nog Spaansgezind, maar hoe langer de oorlog duurde, hoe meer soldaten er in Utrecht gelegerd werden die via belastingen door de burgers onderhouden werden. Halverwege 1576 waren de burgers van Utrecht het zat om hoge belastingen te betalen en vanaf 21 december 1576 volgde verschillende belegeringen door de burger onder leiding van de graaf van Boussu. Dit leidden enkele maanden later, in februari 1577, tot de overgave van de bezetter van de burcht, Franciscus d’Avila.
Door deze geschiedenis werd de Vredenburg door de burgers van Utrecht gehaat en ze waren bang dat de burcht opnieuw belegd zou worden. De burcht werd daarom op 2 mei gesloopt.

Het project
Enkele resten van het kasteel zijn nog bewaard gebleven. De gemeente Utrecht heeft besloten deze restanten te bewaren en zichtbaar te maken:

  • Delen van de noordoosttoren en de oostmuur in de fietsenkelder van het winkel- en appartementencomplex De Vredenburg;
  • In de parkeergarage onder het Vredenburgplein een deel van de hoofdpoort;
  • In de Catharijnesingel delen van de noordwest-, zuidwesttoren en kademuur.

Daarnaast worden mogelijk ook de contouren van de muren aangegeven in de parkeergarages en Catharijnesingel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s