Nederlands fort gevonden op Java

Kaart van Indonesië, met in het rood het eiland Java. Bron: nl.wikipedia.org
Kaart van Indonesië, met in het rood het eiland Java. Bron: nl.wikipedia.org

Door: Jacobine Melis

Op het eiland Java te Indonesië is een oud Nederlands fort aangetroffen. Het fort is gevonden in het dorp Kota Lama (Oude Stad) in het Regentschap Semarang, Centraal-Java. Het fort is gebouwd in de 50er jaren van de 18e eeuw om onderdak en bescherming aan de eerste Nederlanders op Centraal-Java te bieden. Waar rivaliteit heerste tussen de nieuwe machthebber, de Nederlanders, en de verschillende heersers op het eiland.

Het fort
Het fort is gebouwd als exclusieve residentie voor de Nederlandse bewoners in het gebied, voordat de regio onder Nederlands beheer werd uitgebreid. Het beschermen van de Nederlandse bevolking in een apart fort, moet gezien worden in een periode van onrust tussen de Nederlanders en de inheemse bevolking. Het fort had 6 bastions: Bastion de Zee, de Hersteller, Amsterdam, IJzer, Ceylon en -de bij deze opgraving opgegraven- Bastion de Smith. Naast de fundering van het fort is ook veel aardewerk gevonden, die duidt op de Nederlandse bezetting. Het fort werd in 1824 vernietigd, omdat het Nederlands gebied was uitgebreid was zo’n exclusief fort niet meer nodig.

Nederlanders op Java
Toen de Nederlanders op Java kwamen, stond een groot gedeelte van het eiland onder bewind van het sultanaat Mataram. In het begin, vroeg in de 17e eeuw, waren de relaties goed tussen het sultanaat en de VOC: Nederlanders verbleven aan zijn hof en de sultan wilde graag met de Nederlanders samenwerken. Hij was dan ook van mening dat de Nederlanders hem zouden helpen om zijn macht over het eiland uit te breiden.
Maar met de bouw van het fort Jacatra (later Batavia) was de sultan op zijn zachts gezegd ontevreden, hij stelde de Nederlanders voor een keuze: óf de Nederlanders aanvaarden de volledige macht van de sultan óf zij moesten vertrekken uit Java. Dit leidde in 1628 tot een poging van de sultan om het fort te veroveren, maar het fort hield stand. Rivaliteit tussen beide machten duurde voort, maar door onder andere de vele oorlogen waren de soenans (de titel sultan werd niet meer gebruikt) bankroet en moesten zij de Nederlanders vragen om hulp. Dit leidde uiteindelijk in 1749 tot de overgave van de soenan. Het gehele Mataram-rijk viel officieel onder Nederlandse macht, maar ze hadden geen macht over de volgelingen. Om de verschillende heersers op Java tevreden te houden werd het eiland opgedeeld in drie vorstenlanden. Na de opheffing van de VOC in 1798 viel het gehele grondgebied onder de Bataafse Republiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s