Franse soldaten gevonden bij Nijmegen

Door: Folkert Westra

Bij opgravingswerkzaamheden aan het voormalige fort Knodsenburg bij Nijmegen hebben archeologen van RAAP Archeologisch Adviesbureau de skeletten van vijf individuen opgegraven. De skeletten werden vorig jaar al gevonden, maar nu pas is dit nieuws naar buiten gebracht.

Opgraving
Vermoedelijk zijn de stoffelijke resten van Franse soldaten die het fort in 1702 belegerden. De lichamen werden aangetroffen in een loopgraaf uit 1672, maar bevonden zich 30 centimeter hoger dan het oorspronkelijke niveau van de loopgraaf. Waarschijnlijk hebben de Fransen bij de belegering van 1702 dan ook gebruik gemaakt van dezelfde loopgraaf die in 1672 bij een belegering werd gebruikt.
Bij eerdere archeologische opgravingen in 2012 zijn ook stoffelijke resten van soldaten aangetroffen. Daarnaast vonden de archeologen de loop van een kanon, dat waarschijnlijk is ontploft tijdens het gebruik. Vorige week werd ook bekend dat de bakstenen funderingsresten van de 16e-eeuwse toegangspoort van het fort zijn ontdekt. De funderingsresten zijn inmiddels verwijderd, maar het voornemen is dat deze wel in het landschap worden teruggeplaatst.
De opgravingen rondom het fort Knodsenburg zijn een onderdeel van de uitgebreide werkzaamheden voor het plan Ruimte voor de Waal Nijmegen. Een onderdeel van dit plan is dat er een zogenaamde Nevengeul voor de Waal wordt aangelegd. Deze komt over het noordelijke deel van het voormalige fort Knodsenburg, waardoor archeologisch onderzoek noodzakelijk is.

Fort Knodsenburg
Het fort Knodsenburg was gelegen bij Lent, aan de noordzijde van de Waal bij Nijmegen. Het fort werd in 1585 gebouwd door Staatse troepen met als doel het toen nog Spaansgezinde Nijmegen in te nemen. De Spanjaarden deden echter een uitval en wisten het fort succesvol in te nemen. In 1590 werd het fort door de Staatsen terug veroverd. In het Rampjaar (1672) vielen de Fransen Nederland binnen en wisten na een succesvolle belegering het fort Knodsenburg te veroveren. Vanuit het fort hadden ze vervolgens een goede positie om Nijmegen te beschieten en uiteindelijk te veroveren. In 1702 probeerden de Fransen opnieuw om het fort Knodsenburg in te nemen, maar deze aanval werd afgeslagen. Aan het begin van de 19e eeuw raakte het fort in onbruik en werd het uiteindelijk gesloopt. Alleen de stervormige gracht is nog een zichtbare herinnering van het fort in het landschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s