Bijzondere kanovondst in Nieuw-Zeeland

Door: Folkert Westra

Archeologen van de Universiteit van Auckland hebben langs de Nieuw-Zeelandse kust een groot stuk van een Oost Polynesische zeilkano uit ongeveer 1400 na Christus gevonden. Het fragment van de Kano werd in 2012 op het noordwestelijke einde van het Nieuw-Zeelandse Zuider Eiland ontdekt en is 6 m lang. De vondst werd niet ver van het Anaweka estuarium gedaan,vandaar dat de archeologen de kano de naam Anaweka hebben gegeven.
De kano was in totaal ongeveer 20 m lang en gemaakt van de inheemse New Zealand Matai. Rond 1400 na Chr. heeft de kano voor het laatst gevaren. De vondst van de kano is belangrijk omdat reconstructies van Polynesische kano’s tot nu toe voornamelijk gebaseerd waren op waarnemingen van Europese ontdekkingsreizigers. Extra bijzonder is dat de vondst het bewijs levert dat de Polynesiërs de enorme afstanden tussen de Polynesische eilanden en Nieuw-Zeeland in kano’s konden afleggen.

Schildpad
Bijzonder aan de Anaweka kano is dat er in de romp een afbeelding van een zeeschildpad is uitgesneden. Dit is een symbolische connectie met de voorouderlijke Polynesische cultuur en kunst. Hoewel zeeschildpadden wel voorkomen in Nieuw-Zeelandse wateren is het toch heel uitzonderlijk dat schildpadmotieven gebruikt worden in pre-Europese Maori kunst. De onderzoekers denken dan ook dat de schildpad decoratie verband houdt met de vroege datering van de kano en de culturele associaties met het tropische Polynesië.

Polynesiërs
De eerste Polynesiërs waren zeevaarders die goede navigatietechnieken hadden ontwikkeld. Ze koloniseerden eilanden die tot dan toe onbewoond waren door zeer lange zeereizen via kano’s te maken. Er zijn aanwijzigen dat rond 1280 na Chr. een uitgestrekt gebied tussen Paaseiland, Hawaï en het zuiden van Nieuw-Zeeland door Polynesiërs werd bewoond.
De onderzoekers concluderen dat de vondst van de Anaweka kano nieuwe informatie geeft over oude Maori-kanotechnieken en een beter inzicht geeft over vroege technologie en zeereizen in tropisch Oost-Polynesië.

Bron: http://www.sci-news.com
Publicatie: Dilys A. Johns et al. An early sophisticated East Polynesian voyaging canoe discovered on New Zealand’s coast. PNAS, online gepubliceerd op September 29, 2014; doi: 10.1073/pnas.1408491111

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s