Graven in Sint-Janskerk, Gouda

Door: Jacobine Melis

In mei 2014 zijn er opgravingen geweest in het koor van de Sint-Janskerk (of Grote Kerk) te Gouda, deze waren noodzakelijk vanwege het herstellen van de funderingen. In het koor bevonden zich 8 grafkamers waarvan de meesten waren geruimd bij eerdere restauraties, maar één grafkelder was nog intact en bevatte zes skeletten. Ook onder de kooromgang zijn verschillende menselijke resten aangetroffen. Na fysisch-antropologisch en historische onderzoek (kerkarchieven) is er meer bekend over de hier begraven mensen.

Grafkelder
In de grafkamer lagen 6 personen, allen leden van de burgemeestersfamilie Van Rietveld, waaronder Catharina van Rietveld-Van der Dussen. Deze burgemeestersvrouw overleed in 1715 op 51-jarige leeftijd. Botonderzoek wees uit dat ze rugklachten moet hebben gehad en van lekker eten hield.

Andere resten in kooromgang
Onder de kooromgang zijn naast vele losse beenderen, zestien vrijwel complete skeletten aangetroffen, daterende van de 16e tot de 19e eeuw. Waarschijnlijk behoort een van de resten tot een 17e-eeuwse rector van de Latijnse school in Gouda. Bijzonder was de vondst van een schedel met een flinke pluk haar, dat door de conserverende werking van een metalen haarband nog bewaard is gebleven.
De menselijke resten zullen later weer bijgezet worden onder de kooromgang.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s