Grottekeningen te Indonesië: oudste van de wereld

Door: Jacobine Melis

Uit nieuw onderzoek op prehistorische schilderingen in een grot te Maros, Zuid-Sulawesi (Indonesië) blijkt dat de schilderingen de oudste grotschilderingen in de wereld zijn. Voorheen werd gedacht dat de schilderingen in West-Europa, in Spanje en Frankrijk, de oudste waren. Er werd vanuit gegaan dat het idee van kunst in Europa is ontstaan, maar deze ontdekking zet dat geheel op zijn kop.

Ontdekking
De grotschilderingen zijn al in de jaren ’50 van de vorige eeuw gevonden door de Nederlandse archeoloog H.R. van Heekeren. Het betreffen handafdrukken die gemaakt zijn door de hand dicht tegen de muur te drukken en vervolgens verf rond de handen te blazen; figuratieve afbeeldingen van gehoefde dieren die in het gebied voorkwamen en van menselijke figuren.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd op de stalactietachtige blaasjes die op de tekeningen gevormd zijn. De chemische analyse van de blaasjes toont aan dat de handafdrukken minimaal 39.900 jaar oud zijn. Op eenzelfde wijze zijn de tekeningen van dieren onderzocht, hieruit bleek in de grot tevens de oudst bekende figuratieve schildering te zijn: een Indonesisch varken daterende tussen 35.700-35.400 jaar geleden. De jongste afbeeldingen in de grot dateren uit 27.000 jaar geleden, dit betekent dat mensen hier over een tijdspan van 13.000 jaar geregeld in de grond kwamen.
Het onderzoek op deze resten is het begin van uitgebreid onderzoek in dit gebied. Verwacht wordt dat er hier in de komende jaren nog veel belangrijke ontdekkingen zullen volgen.

Belang voor de archeologie
Kunst en het abstracte denken zijn belangrijke ontwikkelingen in de evolutie van de mens, dit is wat de mens onderscheidt van andere dieren. Eerder werd er vermoed dat deze eigenschap zich ontwikkeld heeft in Europa. Maar nu blijkt dat er op zo’n grote afstand van elkaar vergelijkbare ontwikkelingen zijn geweest, is het waarschijnlijk dat de moderne mens deze creativiteit al in Afrika heeft ontwikkeld. En toen de mens Afrika verliet en zich verspreidde over Europa en andere continenten deze eigenschap al met zich meedroeg.
Het is kortom een zeer belangrijke ontdekking om te bepalen wanneer de eigenschappen van de moderne mens zijn ontdekt.

Bron: BBC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s