‘Stenenpoort’ gevonden te Ootmarsum

Door: Jacobine Melis

Donderdag 2 oktober is een van de oude Buitenpoorten in de Marktstraat te Ootmarsum aangetroffen. De 1 m dikke fundering van kloostermoppen behoorde tot de Noorderpoort, ook wel Stenenpoort genoemd. Bekend was dat Ootmarsum een vestingstadje was, maar nooit eerder zijn de resten van de muur aangetroffen en als zodanig herkend.

Vestingstad Ootmarsum
In de Middeleeuwen ontwikkelde Ootmarsum zich tot een belangrijke handelsplaats, vanwege de gunstige ligging langs verschillende handelsroutes. Rond 1300 kreeg Ootmarsum stadsrechten, waarmee Ootmarsum het recht ter verdediging verwierf. Met de kerk in het centrum werd het stadje omgeven door een dubbel grachtenstelsel met daartussen een wal met ondoordringbaar struikgewas. De vesting had twee poorten: de in oktober aangetroffen Noorderpoort (Stenenpoort) en de Zuiderpoort (Houtenpoort). De kaart van Jacob van Deventer toont een accuraat overzicht van Ootmarsum in 1560, duidelijk zijn hierop de twee toegangswegen te zien.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vestigden de Spanjaarden zich in het vestingstadje. In 1597 werden zij door de legers van prins Maurits verdreven en de vesting werd ontmanteld, waardoor de stad zijn strategisch militair punt verloor.

Bron: Tubantia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s