Vergeten Bier tot leven gewekt

 Door: Folkert Westra

Archeologie en bier vormen traditioneel een goede combinatie. Nu is het zelf mogelijk om een archeologisch verantwoord biertje te drinken.
In 2010 troffen duikers bij een onderzoek van een scheepswrak uit 1842 voor de Finse kust een lading van 145 flessen champagne en 5 flessen bier aan. Het was in de 19e eeuw niet heel gebruikelijk dat bier in flessen zat, maar juist door het gebruik van glazen flessen was de inhoud goed geconserveerd. Om het recept van het bier te reconstrueren werd aangeklopt bij de onderzoeksgroep Brouwerijtechnologie van de KU Leuven. De onderzoeksgroep werkte een jaar aan de reconstructie van het bier. Op basis van de micro-organismen in de flessen kon worden nagegaan welk gist en welke bacteriën de 19e-eeuwse brouwers gebruikten. Hieruit bleek tevens dat het bier oorspronkelijk uit België afkomstig was. Met de gevonden ingrediënten werd een reeks proefbieren gebrouwen, waar uiteindelijk het bier met de beste smaak is uitgekozen. Het laboratorium produceerde in totaal 1500 liter bier en kon daarmee ongeveer 1700 flesjes vullen. Om de reconstructie zo nauwkeurig mogelijk te benaderen is gebruik gemaakt van flessen van handgeblazen glas.

De Finse bierbrouwer Stallhagen gaat het bier in productie nemen, onder de noemer Stallhagen Historic Beer 1842. Voor een luxefles van dit Historic Beer, in de handgeblazen flessen, betaal je overigens maar liefst 113 euro. Je geld wordt wel goed besteed; een deel van de opbrengst komt ten goede aan wetenschappelijke projecten, zoals archeologisch onderzoek in de Finse wateren.

Bron: nieuws.kuleuven.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s