Lichaam van Philips van Macedonië geïdentificeerd

Door: Folkert Westra

Griekse onderzoekers hebben bevestigd dat botten die gevonden zijn in een Koninklijke tombe in het Griekse Vergina, zo’n 50 kilometer ten westen van Thessaloniki, toebehoren aan de Macedonische koning Philips II, de vader van Alexander de Grote.
Er is uitgebreid onderzoek uitgevoerd op 350 botten en fragmenten die zijn gevonden in twee Larnakes (kleine grafkisten). Het onderzoek verschafte duidelijkheid over de activiteiten en opgelopen trauma van de overledenen en heeft geholpen bij de identificatie. Naast de gecremeerde resten van Philips II, bevatte de tombe ook de botten van een vrouwelijke Skythische krijger.

De vondst
Binnen de opgegraven grafheuvel bevonden zich drie tombes. Tombe I bleek te zijn geroofd; tombe II was onaangetast en bevatte de nu onderzochte resten; en tombe III bleek ook ongestoord en bevatte de crematieresten van een jonge man.. In de grafruimte van tombe II bevond zich het bijna complete gecremeerde skelet van een man, gecremeerde resten van een vrouw bevonden zich in de voorruimte. Als grafgiften waren gouden, zilveren en bronzen objecten, wapens en uitrusting meegegeven.
Sinds de ontdekking van de tombe en de botten door de Griekse archeoloog Manolis Androkikos in 1977-78, discussieerden wetenschappers over de identiteit van de personen in de tombe, en dan met name over de resten in tombe II. Volgens experts waren de resten afkomstig van Phillips II en Cleopatra of Meda, één van zijn twee vrouwen, óf van Philips III Arrhidaeus  -de halfbroer van Alexander de Grote- en zijn vrouw.

De identificatie
Het mannelijke individu leed aan een ontsteking aan zowel de voorhoofds- als bovenkaakholte, die waarschijnlijk is ontstaan door een oude verwonding aan het gezicht. Deze verwonding kan gerelateerd zijn aan een verwonding die Philips II in 354 v. Chr. opliep door een pijl die hem verwondde en verblindde aan zijn rechteroog. De onderzoekers vonden nog meer aanwijzingen die een identificatie voor Philips ondersteunen. Omdat Philips een krijger was liep hij vele verwondingen op, wat door historische bronnen wordt bevestigd. Aanwijzingen op de ribben geven een indicatie van een ontsteking van het borstvlies. Volgens de onderzoekers zou dit een effect kunnen zijn van een verwonding die Philips opliep toen zijn rechter sleutelbeen werd verbrijzeld door een lans in 345-344 v. Chr. Verdere indicaties geven aan dat het hier een individu van middelbare leeftijd betrof die regelmatig paard reed.
De onderzoekers concludeerden verder dat het lichaam vlak na overlijden is gecremeerd, wat de theorie dat het gaat om de resten van Philips III Arrhidaeus uitsluit. Arrhidaeus is namelijk eerst begraven, weer opgegraven, gecremeerd en vervolgens herbegraven.

Vrouwelijke krijger
De identificatie van de vrouwelijke resten uit de tombe ondersteunt volgens de onderzoekers de theorie dat de mannelijke overledene daadwerkelijk Philips II is. De vrouw die was bijgezet in de voorruimte was bij overlijden tussen de 30 en 34 jaar oud. Haar leeftijd sloot al een heel aantal personen uit, omdat geen van Philips’ vrouwen deze leeftijd had. Daarnaast werd ook de identificatie van Arrhidaeus uitgesloten, omdat zijn vrouw bij overlijden jonger dan 25 jaar was.

Ook het vrouwelijke individu vertoont sporen van frequent paardrijden. Daarnaast had zij in haar leven een breuk opgelopen aan haar linkerbeen, wat voor een zichtbare verkorting heeft gezorgd. Hieruit is ook geconcludeerd dat een paar ongelijke scheenplaten –waarvan de linker korter is dan de rechter- en ander Skythisch wapentuig in de voorruimte aan deze vrouw kunnen worden toegeschreven. Dat het gaat om een Skythische krijgsvrouw versterkt de identificatie van Philips II, omdat voor zover bekend hij de enige Macedonische koning was die een relatie heeft gehad met een Skythische. Er wordt door de onderzoekers nog verder gespeculeerd over een verdere identificatie van de vrouw, maar bij gebrek aan verdere aanwijzingen is het veiliger om het hierbij te laten.

Bron: new.discovery.com

3 gedachten over “Lichaam van Philips van Macedonië geïdentificeerd”

 1. In de analyse zijn de lichaamsresten getoetst aan historische gegevens over het leven van Philips II. Er wordt echter volkomen voorbijgegaan aan de onzekerheid in deze gegevens. Ik neem dat deze onzekerheid groot is (2500 jaar geleden). Onzekerheid in idenficatie is onzekerheid in toetsing lichaamsresten aan historische gegevens x onzekerheid in historische gegevens. Conclusie onderzoek zoals hier samengevat dus onzin.

  Like

  1. Beste Mark,
   Graag wil ik reageren op je bericht over Philips II. Zoals aangegeven in het artikel werd er sinds de ontdekking door experts al gesproken over de resten dat zij tot Philips II of Philips III Arrhidaeus behoorden. Bij het analyseren van de beenderen in 2009 zijn er kleine afwijkingen op de botten aangetroffen. Deze afwijkingen komen overeen met trauma’s die Philips II in zijn leven heeft opgelopen. De resten die zijn gevonden behoren hoogst waarschijnlijk tot Philips II. Maar inderdaad een 100% identificatie op beenderen van 2500 jaar geleden is niet te maken.
   Mogelijk dat je geïnteresseerd bent in de geraadpleegde bron, Discovery News: http://news.discovery.com/history/archaeology/remains-of-alexander-the-greats-father-confirmed-found-141009.htm
   Met vriendelijke groeten,
   Jacobine Melis

   Like

   1. Dank! Erg interessant. Ik werk toevallig momenteel in Macedonia. Het grieks/macedonisch conflict is een schoolvoorbeeld van politiek (mis)bruik van geschiedenis. Alle nieuwe feiten over Aleksander de Grote worden meteen in deze context geplaatst (door beide partijen). De bron geeft nog geen inzicht voor mijn vraag. De onzekerheid in de “historical accounts” wordt niet aangesproken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s