Nederlands schip gevonden in Caraïben

Door: Jacobine Melis

Schip Huis te Kruiningen (op de voorrgrond) ontploft. Bron: Wikipedia.
Schip Huis te Kruiningen (op de voorrgrond) ontploft. Bron: Wikipedia.

In de haven van Scarborough, een stad te Trinidad en Tobago (in de Caribische zee, ten noorden van Venezuela) is het Nederlandse schip Huis van Kruiningen gevonden. Het schip is gezonken tijdens de ‘Eerste Slag bij Tobago’ die van 3 tot 12 maart 1677 duurde. Het eiland vormde destijds de Nederlandse kolonie Nieuw Walcheren en de Fransen wilden het strategische gelegen eiland veroveren. Deze slag is enkel bekend uit geschreven bronnen, maar met de opgravingen onder water komt daar nu ook feitelijke informatie bij.

Kolonie Nieuw Walcheren
Het eiland Tobago was van 1628-1677 een kolonie van de West-Indische Compagnie. Het was een gewilde plek, gelegen bij de monding van de Venezolaanse Orinoco rivier. Daarnaast had het eiland belangrijke exportproducten als tabak, suiker, rum en cacao. Het eiland werd in 1628 veroverd door Pieter Adriaanszoon Ita, maar vanwege strubbelingen (overvallen en plunderingen) van de inheemse bewoners op Nederlandse kolonisten konden de Nederlanders zich moeilijk vestigen.
Bij de Vrede van Westminster (1654) kregen de Zeeuwen rechten op Tobago toebedeeld, waarna ze een nederzetting (Lampsinsburg, het huidige Scarborough) stichtte.

Slag bij Tobago
Maar de strijd om Tobago was nog niet voorbij. Op 6 december keerde d’Estrées terug. Hij viel Lampsinsburg opnieuw aan, maar dit keer vanaf het land. Tijdens de strijd explodeerde een kanonskogel vlakbij het kruitmagazijn in de vesting. Hierbij kwamen zo’n 250 man om het leven, de resterende bevolking gaf zich over. Het fort werd vervolgens door de Fransen vernietigd en bij de Vrede van Nijmegen (1678) werd Tobago officieel Frans gebied.

Huis van Kruiningen
Huis van Kruiningen is het grootste schip van de Nederlandse vloot bij de Eerste Slag om Tobago, zo’n 40 m lang en 10 m breed. Maar het was nog steeds kleiner (drievierde) dan het Franse schip binnen de strijd: Le Glorieux. Het Nederlandse schip had 56 kanonnen en 129 man aan boord. Tijdens de slag voerde het schip een dappere strijd. Over het vergaan van het schip geven de historische bronnen verschillende verslagen. Sommige bronnen schrijven dat de kapitein de touwen van het anker doorsneed en dat daardoor het schip zonk. Andere geven aan dat de kapitein het schip in brand zette. In ieder geval is het schip vergaan om haar van verovering en plundering door de Fransen te behoeden.
Het schip is afgelopen zomer aangetroffen in de haven van Scarborough, bijna per ongeluk, omdat ze buiten de grenzen van het verwachtingsgebied lag. Het wrak is uitvoerig in kaart gebracht. Uit onderzoeken bleek van het schip niet veel meer over te zijn, maar dat de vondsten (Delfts aardewerk, Goudse pijpen en baardmankruiken) een rijke en typische Nederlandse welvaart aantonen. Mogelijk dat de onderzoeken op het schip ook meer duidelijkheid zal geven over de schip zijn lot.

Bron: today.uconn.edu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s