Bijzonder mozaïek aangetroffen in Macedonische tombe

Door: Folkert Westra

Al sinds het begin van de opgraving in augustus houdt de tombe van Amphipolis Griekenland in zijn greep, een welkome afleiding van de financiële crisis. Vrijwel iedere week geeft de tombe meer en meer van zijn geheimen prijs.

De opgraving
Begin augustus werd de ingang van het grote tumulusgraf blootgelegd. De bovenzijde hiervan was prachtig versierd met twee marmeren sfinxfiguren. De belangrijkste vondsten in de eerste kamer waren twee metershoge Kariatiden, pilaren in de vorm van vrouwfiguren. Deze stonden aan weerszijden van de ingang naar de volgende ruimte.

De tot op heden meest opzienbarende vondst werd in de tweede kamer gedaan. Vorige week maakten de onderzoekers bekend dat over de gehele vloer van deze ruimte een prachtig gekleurd mozaïek is blootgelegd. Het totale mozaïek is zo’n 3×4,5 meter en is op een gat in het midden na in een verrassend goede staat. De afgebeelde scene van het mozaïek is ondanks de beschadiging nog prima zichtbaar. Afgebeeld is een strijdwagen met een man en een vrouw voortgetrokken door twee witte paarden. De paarden worden geleid door een man, die door zijn gevleugelde schoenen kan worden geïdentificeerd als Hermes, de boodschapper van de goden. De andere figuren zijn volgens de onderzoekers Hades en Persephone en de scene beeldt de ontvoering van Persephone uit. Persephone was de dochter van Zeus en Demeter, de godin van de landbouw. Hades werd verliefd op Persephone en besloot haar te ontvoeren, zodat zij zijn koningin van de onderwereld zou worden. Hermes is traditioneel de figuur die de doden vergezeld in hun reis naar de onderwereld.

De overledene
De scene op het mozaïek zou volgens de onderzoekers wel eens kunnen helpen bij de identificatie van de overledene die in de tombe is begraven. Zij hadden al vastgesteld dat de tombe een Macedonische stijl heeft. Verder hebben de archeologen de tombe gedateerd in het laatste kwart van de 4e eeuw v. Chr., precies in de roerige periode die volgde na de dood van Alexander de Grote. De omvang van de tombe doet volgens de onderzoekers ook vermoeden dat de persoon in kwestie een belangrijk figuur was en wellicht dicht bij Alexander de Grote stond.
Hoewel verder onderzoek moet uitwijzen wie er in het graf ligt, zijn er onderzoekers die vermoeden dat hier een vrouw ligt begraven. Een eerste aanwijzing hiervoor zou uit het mozaïek te halen zijn, omdat hierop een vrouw naar de onderwereld wordt geleid. Een tweede aanwijzing die doet vermoeden dat het gaat om een familielid van Alexander, is dat er in één van de Koninklijke tombes in Vergina een vergelijkbare afbeelding van de ontvoering van Persephone is aangetroffen.
Het zou volgens sommigen kunnen gaan om Roxanne, de vrouw van Alexander; of Olympias, de moeder van Alexander. Beiden werden na de dood van Alexander vermoord, Roxanne werd in 310 v. Chr. samen met haar zoontje in Amphipolis ter dood gebracht, dus het zou goed mogelijk zijn dat zij hier begraven ligt.
Er zouden echter andere aanwijzingen zijn die doen vermoeden dat het Olympias is, die is begraven in de tombe. Het zou Alexander zijn intentie zijn geweest om van zijn moeder een godin te maken, net als de afgebeelde Persephone. Na de dood van Alexander bleef Olympias in Griekenland nog enige tijd veel invloed houden. En hoewel ze uiteindelijk is vermoord, is het goed mogelijk dat haar politieke tegenstanders haar wel hebben willen eren met een dergelijke tombe.

Op dit moment is het nog gissen naar de identiteit van degene die in de tombe begraven is. Maar dit is slechts een kwestie van tijd en verder opgraven voor we weten wie er daadwerkelijk in de tombe is bijgezet.

Bron: www.world-archaeology.com, news.nationalgeographic.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s