Blik in de Beerput, Ons’ Lieve Heer op Solder

Door: Jacobine Melis

Vorig jaar is er bij funderingswerkzaamheden een bijzondere beerput gevonden in de kelder van het museum (en voormalige schuilkerk): Ons’ Lieve Heer op Solder, te Amsterdam. De beerput was van een bijzonder groot formaat: 3×5 m en 3 m diep (bijna driemaal groter dan gemiddeld in Amsterdamse woonhuizen), en omvatte vondsten van de schuilkerk zelf, maar ook van een nabijgelegen herberg. De vondsten worden per 23 oktober tentoongesteld in het museum dat gevestigd is in de voormalige schuilkerk

Beerput
Een beerput werd niet alleen gebruikt als opvang voor ontlasting (de wc stond erboven), maar diende ook als een afvalbak. Het vormt dan ook altijd een zeer rijke informatiebron voor archeologisch onderzoek. Deze beerput lag onder de kelder en was afgedekt met dikke, houten balken. De beerput is een lange tijd in gebruik geweest, van ca. 1650-1800. Op de beerputten kwamen vier stortkokers uit, vanuit vier verschillende ruimtes werd er dus gebruik gemaakt van de beerput. In de beerput zijn vele rijke voorwerpen aangetroffen: Delfts aardewerk, glaswerk en Chinees porselein. Maar er werd ook veel tafelgoed aangetroffen. Waarschijnlijk dat de beerput, naast de gebruikers van de schuilkerk, ook gebruikt werd door een nabijgelegen herberg.

Interieur van de schuilkelder. Bron: Museum Ons'Lieve Heer op Solder.
Interieur van de schuilkelder. Bron: Museum Ons’Lieve Heer op Solder.

Gebruikers
Ons’ Lieve Heer op Solder was een schuilkerk, ontstaan in de tijd na de Reformatie toen katholieken geen diensten in het openbaar mochten houden. Het is gebouwd op de zolder van een 17e-eeuws grachtenhuis. De kerk was gewijd aan de heilige Nicolaas en werd destijds Het Haantje of Het Hert genoemd. De huidige naam stamt uit de 19e eeuw. De kerk heeft meer dan twee eeuwen diensten gehouden, in 1888 kreeg het de functie van museum. Daarnaast wordt het tegenwoordig opnieuw gebruikt voor rooms-katholieke erediensten.
Een tweede gebruiker van de beerput was een herberg. Dit wordt geconcludeerd uit de grote hoeveelheden drinkglazen, pijpen en waren ter voorbereiding van voedsel. Deze voorwerpen dateren uit de eerst helft van de 18e eeuw. De voedselresten in de beerput geven veel weer van het gegeten voedsel: botanische resten als noten en vissenresten. Een bijzondere vondst in de beerput was een eierschaal waarop met potlood een datum opgeschreven is. Waarschijnlijk om te onthouden hoe vers het ei was.

Bron: Radio: EenVandaag, www.amsterdam.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s