Herstelwerk Hunze legt keersluis bloot

Door: Folkert Westra

Bij natuurgebied Bonnerklap, nabij Gieterveen, leggen archeologen van ingenieursbureau MUG de resten van een keersluis bloot. De resten zijn gevonden bij graafwerkzaamheden in opdracht van waterschap Hunze en Aa’s. Er wordt gewerkt aan het herstel van de oude loop van de Hunze. Dit wordt gedaan voor waterberging en natuurontwikkeling.
De ouderdom van de sluis moet nog exact worden bepaald, maar geschat wordt dat deze uit de 17e eeuw stamt. De sluis staat namelijk al aangegeven op een kaart uit 1663. Op een kaart uit 1811 staat de sluis ook nog aangeven, maar op latere plattegronden is de sluis verdwenen.

Skelet
Begin oktober werd vlak bij Bonnerklap ook al een menselijk skelet aangetroffen. Het skelet bleek nog zeer compleet te zijn. Na een eerste bestudering van de archeologen bleek het te gaan om de resten van een volwassen man. Het skelet is aangetroffen in de bedding van de oude Hunze, zo’n 1,5 tot 2 meter onder het huidige maaiveld. Er wordt geschat dat het skelet zo’n 300 jaar oud is, maar dat zou nader onderzoek verder moeten uitwijzen.

bron: http://www.mug.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s