Grieks eiland wordt openluchtmuseum

Door: Folkert Westra

Het griekse eilandje Despotiko wordt een openluchtmuseum. Op het eiland zijn de afgelopen 17 jaar archeologische opgravingen verricht. Het Ministerie van Cultuur heeft nu concrete plannen om het onbewoonde Cycladen eilandje tot een museumeiland te maken, waar bezoekers zowel van de mooie natuur als archeologische vondsten kunnen genieten.

Het belangrijkste archeologische monument is de oude tempel van Apollo, die gebouwd is van marmer afkomstig van het nabijgelegen eiland Paros. De tempel had een façade met zeven pilaren van 3,8 meter hoog. Naast de tempel waren bijgebouwen voor de priesters en de gelovigen. Gegraveerde schelpen tonen aan dat de oude bewoners van het eiland naast Apollo ook Artemis en Hestia (de godin van het haardvuur) aanbaden.
Verdere archeologische sporen tonen aan dat het eiland in het verleden is aangevallen door de marine van Miltiadis en is platgebrand door piraten.

De tempel is gebouwd door de bewoners van het naastgelegen Paros. Zij maakten daarmee een statement ten opzichte van het naburige Naxos, in hun onderlinge rivaliteit om de politieke en economische macht in dat deel van de Egeïsche zee.
Het concept is in Griekenland niet helemaal uniek, het eiland Delos fungeert ook al als openluchtmuseum.

Bron: Greekreporter.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s