Kleinere vissen door selectie voorouders

Door: Folkert Westra

Jagers-verzamelaars in de Steentijd hoefden niet op te scheppen over de grootte van de gevangen vissen. Volgens Spaans onderzoek vingen zij 20.000 jaar geleden significant grotere vissen dan er nu gevangen worden. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Universiteit van Oviedo. Zij vergeleken voor het onderzoek visresten uit prehistorische maaltijden, aangetroffen in grotten in Noord-Spanje, met vissen die tegenwoordig in de lokale rivieren voorkomen.
De zalm en forel in deze regio bleken in de afgelopen 20.000 jaar flink kleiner te zijn geworden, van een gemiddelde van 2,2 naar 0,4 kilo. De onderzoekers concluderen dat het visgedrag van onze voorouders een reden is dat de vissen van tegenwoordig kleiner zijn. De vissers uit de Steentijd zouden alleen de grotere vissen hebben gevangen, omdat deze een betere voedingswaarde hadden. Kleinere vissen werden volgens de onderzoekers alleen gevangen als er niets anders was. Op de langere termijn zorgde de voorkeur voor grotere vissen voor een kleinere vis, omdat er meer kleinere vissen overbleven om zich voort te planten.

Visserslatijn
Voor het onderzoek werden de wervels van zalmen en forellen die zijn aangetroffen op tien prehistorische vindplaatsen in de Spaanse provincie Asturië vergeleken met die van moderne soortgenoten uit de nabije omgeving. Uit de vergelijking kwam naar voren dat de prehistorische vissen zo’n 16 tot 26 cm langer waren dan hun moderne soortgenoten. Een prehistorische visser ving een vis die gemiddeld tussen de 1,3 en 2,2 kilo woog, terwijl moderne hengelaars in de zelfde omgeving een vis van gemiddeld 0,4 kilo aan de haak slaat.

Menselijke invloed
Naast menselijke invloeden worden andere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, als factoren in het kleiner worden van de vissen gezien. Echter, gezien het feit dat mensen zich al lange tijd in de regio bevonden en vis voor hen als een belangrijke proteïnebron wordt gezien, is het niet verwonderlijk dat zij een grote invloed hebben gehad op het krimpen van de vissoorten.

Bron: http://voices.nationalgeographic.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s