Resten Duitse soldaten gevonden

Door: Jacobine Melis

Het Belgische dorp Bikschote lag in de Eerste Wereldoorlog op de frontlijn. Geregeld komen daar sporen van de oorlog naar boven, maar dit keer vonden de archeologen wel een erg bijzonder tafereel: de resten van 7 gesneuvelde, Duitse soldaten.
De Duitse soldaten zijn in de eerste jaren van de oorlog gesneuveld, 1914-1915; getuigende de pinhelmen, later in de oorlog droegen de Duitsers de welbekende Stahlhelmen. De militairen lagen slordig bij elkaar. Twee lagen er op hun buik en drie op de rug; alsof ze in haast, óf mogelijk door de vijand begraven zijn.

Voorbeeld van een pinhelm. Bron: wikipedia.
Voorbeeld van een pinhelm. Bron: wikipedia.

Op dit moment worden de resten van de soldaten verder onderzocht: mogelijk dat de insigne op de jas nog leesbaar is en er achterhaald kan worden tot welke eenheid de soldaten behoorden. Na het onderzoek zullen de resten via de politie worden overgedragen aan de Duitse ambassade. Hun laatste rustplaats zullen ze waarschijnlijk op het dichtstbijzijnde militaire, Duitse begraafplaats (bij Langemark) vinden.

Frontlijn
Bikschote lag op de frontlijn van de Ieperboog, een uitstulping in het westfront rond de stad Ieper. Tijdens de Eerste Slag om Ieper (okt-dec 1914) vormde het centrum van Bikschote de meest bevochten plaats en wisselde het vaak van bezetter. De belangrijkste slag tijden de Eerste Slag om Ieper is die bij Langemark, ook wel bekend als de Kindermoord van Ieper; waar geallieerden tegenover het 26e en 27e Duitse Reservekorps stonden. Deze korpsen bestonden uit onervaren en ongetrainde Duitse scholieren en studenten. Velen van hen vonden daar hun dood.

Over de opgraving is een reportage gemaakt. Bekijk hem hier: www.focus-wtv.be

Bron: www.hln.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s