Belgische onderzoekers ontrafelen mysterieus middeleeuws grafritueel

Door: Folkert Westra

Het is Belgische onderzoekers van de KU Leuven en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen gelukt de functie van een bepaald type middeleeuws grafvaasje te achterhalen. Jarenlang was onduidelijk waarvoor de vaasjes dienden, terwijl zij op heel veel plekken in Europa werden aangetroffen; van Denemarken tot het Middellandse Zeegebied. Nu is duidelijk dat de vaasjes zijn gebruikt als wierookbrander.

Op verschillende plekken in Wallonië troffen archeologen bij opgravingen grafvaasjes aan die resten van houtskool bevatten. Zij werden zowel in mannen- als vrouwengraven gevonden en dateren uit de 12e-14e eeuw. De onderzoekers hebben de inhoud van verschillende vaasjes aan chemische analyse onderworpen en stelden vast dat ze veel stoffen bevatten die specifiek zijn voor wierook. De houtskool was afkomstig van lokaal hout en is waarschijnlijk uit huiselijke haarden hergebruikt. De wierook zou volgens de onderzoekers uit Indië of Zuid-Arabië zijn meegebracht.
Vanaf de 11e eeuw werden door kruisvaarders veel luxe goederen uit het Heilige Land meegebracht zoals geurige harsen, kruiden en parfums. Wierook was één van de kostbaarste handelsgoederen, vaak zelfs kostbaarder dan goud. De onderzoekers ontdekten dat de wierookhars in de vaasjes soms werd vermengt met goedkopere geurstoffen als dennenhars en jeneverbessen. Aan de ene kant is dit opmerkelijk omdat in die tijd materiële en spirituele reinheid grote idealen waren. Wierook was daarentegen zo duur dat het wel verklaarbaar is dat er lokale producten aan werden toegevoegd om de prijs te drukken. Officieel werd het gebruik van andere harsen en wierookmengsels door de paus pas in de late 16e eeuw toegelaten, maar het onderzoek concludeert dat dit al veel eerder gedaan werd.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE en zijn hier te lezen.

Bron: Archeonet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s