Halve maan (vestingwerk) in Groenlo

Door: Jacobine Melis

Tijdens werkzaamheden voor het uitgraven en verbreden van de gracht is er een gedeelte van een halve maan gevonden. Een halve maan is een in de hoofdgracht gelegen onderdeel van een vesting (nr 8 op de afbeelding). De naam refereert naar de vorm van de vestingwerk, die de vorm van een halve maan heeft. Dit is bij deze vondst te Groenlo ook duidelijk het geval. Het kwam niet als een verassing dat de halve maan hier aangetroffen werd, op oude kaarten werd hier ook een halve maan afgebeeld.
Tijdens het archeologisch onderzoek is de structuur nauwkeurig gedocumenteerd. En ook al was het maar een klein stuk van de verdedigingswerken dat onderzocht kon worden, het draagt wel weer bij aan de gehele kennis van de vesting te Groenlo.

Nummer 8 is de halve maan in vestingwerk. Bron: wikipedia.
Nummer 8 is de halve maan in vestingwerk. Bron: wikipedia.

Vestingstad Groenlo
Als stad nabij de grens van Duitsland, werd Groenlo verschillende keren belegerd, met name tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Tussen de belegeringen door werden de vestingmuren en grachten verder uitgebouwd en versterkt. Nadat de vesting werd bezet door de Bisschop van Münster in 1674, verliest de stad haar functie als belangrijke vestingstad bij de grens en worden de verdedigingswerken afgebroken.

Bron: www.achterhoeknieuwsoostgelre.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s