Romeinse muntschat gevonden in Den Haag

Door: Folkert Westra

In Den Haag hebben archeologen kort geleden een muntschat uit de Romeinse tijd gevonden. Bij opgravingen op de plek waar de Rotterdamsebaan komt te liggen, werd een Romeins potje aangetroffen, met daarin een grote klomp metaal. Bij het uitpluizen van de klomp bleek deze een grote hoeveelheid Romeinse zilveren munten te bevatten. Daarnaast werden er zes zilveren armbanden, een verzilverde mantelspeld en wat glazen kralen –waarschijnlijk afkomstig van een ketting– aangetroffen.

Munten
In totaal werden 107 munten uit de metaalklomp gehaald, die allemaal min of leesbaar waren. Het aantal Romeinse munten dat in Den Haag is aangetroffen, is met deze ontdekking in één klap verdubbeld. Een aantal munten was al oud toen de schat in de grond werd gestopt. De oudste munt in de muntschat was namelijk van keizer Nero en de jongste van keizer Marcus Aurelius. Zeschelen een eeuw in ouderdom. Ook bevatte de muntschat een aantal bijzondere munten, zoals die van keizer Otho, die maar drie maanden regeerde. Alle munten waren zilveren Denarii. Wat opvallend is, omdat veel munten in die tijd van koper waren en zilver ook bij de Romeinen kostbaar was. Omdat alles bij elkaar in een pot is opgeborgen is het zeker dat de muntschat doelbewust is begraven. Of het gaat om een offer of dat de kostbaarheden zijn verstopt wegens dreigend gevaar is echter niet zeker te zeggen.

Armbanden
De zes armbanden zijn allemaal in een vergelijkbare stijl, maar er zijn kleine verschillen te herkennen waaruit valt af te leiden dat het drie verschillende paren betreft. Mogelijk was het een gebruik om een dergelijke armband aan beide polsen te dragen.

De locatie waar de muntschat is gevonden is zeer bijzonder. Inmiddels is duidelijk dat op die plek een nederzetting met boerderijen heeft gestaan. Het komt niet vaak voor dat zo’n rijke schat in een rurale omgeving wordt gevonden.

Bron: www.denhaag.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s