Skelet opgegraven in tombe Amphipolis

Door: Folkert Westra

Archeologen hebben in de tombe in Amphipolis een skelet aangetroffen. Dat maakte het Griekse Ministerie van Cultuur vorige week bekend. De tombe stamt uit de tijd van Alexander de Grote en zou toebehoren aan een belangrijk figuur die dicht bij Alexander stond. Eerder berichten we al over de bijzondere vondsten die zijn gedaan in de tombe. Toen werd er nog vanuit gegaan dat het graf van een belangrijke vrouw was  ̶  wellicht de moeder of vrouw van Alexander. Hoofd-archeoloog Katerina Peristeri gaat er nu van uit dat de aangetroffen resten afkomstig zijn van een man; wellicht een belangrijke generaal van Alexander.

De menselijke resten werden gevonden in een kalkstenen graf dat zich 1,6 meter onder de vloer van de derde kamer van de tombe bevond. Het graf was 3,23 meter lang, 1,56 meter breed en 1,8 meter hoog. In het kalkstenen graf troffen de archeologen de resten van een houten grafkist, ijzeren en koperen spijkers, been- en glasfragmenten aan – waarschijnlijk decoratie van de grafkist. Omdat delen van het skelet buiten het graf zijn aangetroffen wordt er sterk rekening mee gehouden dat het graf in het verleden is geroofd. Het is overigens opmerkelijk dat hier een compleet lichaam is begraven. Het was in de tijd van Alexander de Grote gebruikelijker om het lichaam eerst te cremeren en de resten daarna bij te zetten in een graf.

De opgravingswerkzaamheden aan de tombe zijn inmiddels afgerond, maar het zal nog vele maanden duren voordat de onderzoekers klaar zijn met het analyseren van de vondsten.

Bronnen:
bbc.co.uk
News.discovery.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s