Middeleeuws paleis gevonden in prehistorisch fort

Door: Folkert Westra

Archeologen van de universiteit van Southampton hebben in het prehistorische fort van Old Sarum de resten van een middeleeuws paleis en middeleeuwse stad gevonden. Dit gebeurde met behulp van een grondradar, waarmee de onderzoekers de bodem van het fort hebben onderzocht.

Tot nu toe zijn met het grondradar onderzoek verschillende huizen gevonden en daarnaast een groot mysterieus complex, dat volgens de onderzoekers waarschijnlijk een paleis is geweest. Het complex is 170 meter lang en 65 meter breed en is gelegen om een grote binnenplaats. De muur is op sommige plekken wel tot 3 meter dik. Binnen het complex bevindt zich onder andere een 60 meter lange ruimte, waarschijnlijk een grote hal; daarnaast nog een flinke toren en andere gebouwen die waarschijnlijk meerdere verdiepingen hebben gehad. De locatie, omvang en het ontwerp van het complex doen de onderzoekers vermoeden dat het gaat om een koninklijk paleis. De onderzoekers denken dat het paleis is gebouwd aan het begin van de 12e eeuw, onder het bewind van koning Hendrik I. Het is voor het eerst dat in Engeland een tot voor kort onbekend koninklijk paleis van dergelijke omvang is ontdekt.

Old Sarum
De middeleeuwse stad lag binnen de aarden omwalling van het IJzertijd ‘Hill fort’ van Old Sarum in Wiltshire. De stad is voornamelijk gesticht door Willem de Veroveraar, die er rond 1069 een motte liet bouwen. In 1086 vond hier een belangrijke politieke gebeurtenis plaats, toen Willem alle belangrijke edelen eer aan hem liet bewijzen. Naast de motte, die later uitgroeide tot een kasteel werd er binnen de omwalling ook een kathedraal gebouwd. Aan het begin van de 13e eeuw werd de stad grotendeels verlaten wegens het gebrek aan ruimte en een slechte water toevoer. De inwoners verhuisden naar een nieuwe locatie een paar kilometer naar het zuiden; Salisbury, ook wel New Sarum genoemd. De kathedraal is gesloopt en de materialen hergebruikt voor de bouw van een nieuwe kathedraal in Salisbury. Omdat er na het verlaten van Old Sarum nooit meer bewoning op deze locatie is geweest, was dit voor de onderzoekers een uitgelezen kans om meer te weten te komen over een Normandische stad. Hoewel het bestaan van de stad bij de onderzoekers wel bekend was, was tot op heden niet bekend hoe de bebouwing er uit heeft gezien. Het huidige geofysische onderzoek heeft daar nu zijn eerste licht op geworpen.

Bron: www.independent.co.uk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s