Koninklijk langhuis ontdekt in Zweden

Door: Folkert Westra

Archeologen van de Universiteit van Stockholm en de Universiteit van Umeå hebben bij de plaats Vadstena in Zweden een Viking langhuis ontdekt van ongeveer 50 m lang. Dit gebeurde met behulp van grondradaronderzoek.
De heuvel waaronder de structuur is aangetroffen werd lange tijd gezien als een grafheuvel, maar de onderzoekers hebben nu achterhaald dat deze heuvel heeft gediend als platform voor een groot gebouw dat hoogstwaarschijnlijk uit de Vikingtijd dateert. Het is goed mogelijk dat het gebouw het huis was van een Koninklijke familie, wiens rijke graven al eerder in de nabije omgeving werden opgegraven.

Het gebouw
Uit de grondradar-metingen is naar voren gekomen dat het gebouw zo’n 50 m lang en 14 m breed is geweest. Verder had het gebouw dubbele muren en vier ingangen. De metingen laten ook nog zien dat zich in het midden van de ruimte een grote vuurplaats bevond.
De archeologen zijn vooral heel blij met de effectiviteit van het onderzoek, waarbij het niet nodig was een schep in de grond te steken. Het laat zien dat geofysische metingen krachtig genoeg zijn om dergelijk onderzoek uit te voeren en maakt het mogelijk voor onderzoekers om een schatting te maken van de ouderdom van een gebouw zonder dat daar een dure opgraving voor nodig is.

Bron: www.su.se

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s