Metaal smelten via Vikingen naar Canada

Door: Jacobine Melis

In Noord-Canada zijn bij verschillende nederzettingen resten aangetroffen die afwijken van de regionale gebruiken. Ze duiden op de aanwezigheid van Noorse zeevaarders ofwel Vikingen. In een nederzetting, Nanook genaamd, zijn sporen gevonden van metaalbewerking die vergelijkbaar zijn met Europese technieken. Dit zijn op het continent Amerika de vroegste sporen ten noorden van Meso-Amerika van metaalbewerking op hoge temperaturen.

Nanook
De opgegraven nederzetting Nanook (750 v. Chr.-1367 n. Chr.) behoorde tot de Dorsetcultuur, een Paleo-Eskimocultuur die in de 14e eeuw werd opgevolgd door de Inuitcultuur die vanuit Alaska naar het gebied verhuisde. De sporen van de nederzetting – de bouwconstructies en de vondsten – zijn afwijkend van andere Dorset-nederzettingen.
Een van de vondsten was een kleine smeltkroes van 48 mm hoog en vervaardigd uit grijs gesteente. Bij analyse van het voorwerp zijn er in scheurtjes van het gesteente sporen van brons aangetroffen. Het is het vroegste bewijs van het smelten van metalen ten noorden van Midden-Amerika. Wetenschappers vermoeden dat de techniek voor het smelten hier gekomen is vanuit Europa, meegenomen door de Vikingen. De kleine deeltjes metaal die daarnaast binnen de nederzetting zijn aangetroffen, bewijzen dat metaal ook daadwerkelijk hier gesmolten is. Het zal dan zijn gegaan om het produceren van kleine metalen voorwerpen.
Het voorwerp is waarschijnlijk meegenomen door Noorse zeevaarders die zich al in Groenland hadden gevestigd. Zij vaarden naar het noorden van Canada en ontmoetten daar een volk van de Dorsetcultuur.

Vikingen in Noord-Canada
Noorse zeevaarders vestigden zich rond 1000 na Chr. aan de kusten van Groenland, waar zij tot de 15e eeuw verbleven. De kust van Noord-Canada was maar een kleine afstand van hun vestigingsplaats in Groenland, zo’n 400 km. Er zijn vele verhalen overgeleverd in de vorm van Noorse sages die spreken over expedities naar Canada. Maar wetenschappelijk is daar weinig bewijs voor. In sommige nederzettingen van de Dorset- en Inuitcultuur zijn wel Noorse artefacten aangetroffen uit de 13e en 14e eeuw, objecten als slijpstenen en kerfstokken. Ook zijn sommige huisplattegronden typisch voor de Viking-traditie, bekend uit Groenland.

Bron: Wiley Online Library

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s