Olijfolie van 8000 jaar geleden

Door: Jacobine Melis

Millennialang is olijfolie een vast onderdeel in het Mediterrane eetpatroon. Nu is het vroegste bewijs gevonden voor het gebruik van olijfolie in het mediterrane gebied. Op aardewerken potten gevonden in de nederzetting uit de Vroege Bronstijd, Ein Zippori (ten noorden van Nazareth in de streek Laag-Galilea, Israel) is onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek heeft uitgewezen dat zij zijn gebruikt om olijfolie in op te slaan. Het vroegste aardewerk met sporen van olijfolie is gedateerd op 5800 voor Chr.

Het onderzoek is uitgevoerd door het aardewerk op gebruiksporen en -resten te vergelijken met aardewerk dat door de onderzoekers met olijfolie is besmeerd. Opvallend was dat de sporen erg vergelijkbaar zijn, wat aangeeft dat – ook al heeft het aardewerk voor vele jaren in de grond gelegen – het weinig veranderd is. Daarnaast blijkt de consistentie van de olijfolie ook erg vergelijkbaar is met de olijfolie die we tegenwoordig gebruiken. Bij de opgraving zijn sporen gevonden van het verbouwen van gewassen, mogelijk dat de olijven die gebruikt zijn voor de olie ook verbouwd werden.

Ein Zippori
De opgravingen vonden plaats tussen 2011 en 2013. Er werd een uitgebreide nederzetting van de Wadi Rabah-cultuur opgegraven. Deze cultuur is genoemd naar zijn eerste vindplaats. De Wadi Rabah leefde in de Levant tijdens het Neolithicum. Verder is er van dit volk nog maar weinig bekend. Waar ze precies leefden en in welke periode moet nog verder onderzocht worden.

Bron: Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s