Romeinse pluk haar gevonden in Leuth

Door: Jacobine Melis

Bij een opgraving te Leuth hebben archeologen de rand van een Romeinse nederzetting aangesneden. Er zijn veel bijzondere sporen uit de 1e-2e eeuw na Chr. gevonden, waaronder een stuk mensenhaar. Er zijn geen vergelijkbare vondsten bekend uit de regio Nijmegen. Het haar bevat zwarte pigment-granulen, wat bewijst dat de eigenaar donker haar had.
Naast het stukje haar zijn er verschillende andere vondsten aangetroffen: geïmporteerd Romeins aardewerk, mantelspelden, waterputten, een graanschuur, kookpotten, wijnbekers en persoonlijke attributen als een mooie kledingstukken. De Romeinse objecten zijn niet alledaags wat erop wijst dat het een welvarende nederzetting moet zijn geweest. De aard van de vondsten duidt daarnaast op de aanwezigheid van een Romeins legerkamp.

Leuth in de Romeinse tijd
Leuth ligt circa 10 km van Nijmegen, dat tijdens de Romeinse tijd een belangrijk castrum was (Ulpia Noviomagus Batavorum) langs de Romeinse grens, de limes. Bij eerdere onderzoeken zijn er verschillende sporen van Romeinse activiteiten in Leuth aangetroffen. Zo werd er in 2000 een opgraving uitgevoerd waarbij zo’n 100 graven uit deze tijd naar boven kwam. Het grafveld lag, zoals bij de Romeinen gebruikelijk was, buiten de stad en langs de Romeinse weg, de huidige Botsestraat.

Bron: BN De Stem en de Gelderlander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s