Bijzondere middeleeuwse muurschilderingen in kerk België

Door: Jacobine Melis

Tijdens uitgebreid onderzoek in de Sint-Stefanuskerk te Oppem, ten noorden van Brussel, zijn vele laatmiddeleeuwse muurschilderingen aangetroffen. Geschat wordt dat de kerk 30 vierkante meter aan schilderingen bevat. De schilderingen van heilige figuren met bijbehorende attributen zijn zeer goed bewaard gebleven en hierdoor erg zeldzaam.

Onderzoek
Al enige jaren is men bezig met de restauratie van de Kerk in Oppem. De werkzaamheden werden voorgegaan door een bouwhistorische onderzoek in 2008. Hieruit bleek nog onder de stenen toren een 14e-eeuwse houten kerktoren aanwezig te zijn, daarnaast werd er melding gemaakt van laatmiddeleeuws pleisterwerk waarop schilderingen aangetroffen kon worden.

Schilderingen
In 2012 en 2013 zijn er enkele belangrijke fragmenten van muurschildering gevonden in het noorderschip en hoogkoor. De schilderingen betroffen die van heiligen en ter hoogte van het doksaal (de wand die het schip van het koor scheidt) een heilige Christoffel. Ze zijn als fresco-secco aangebracht op het pleisterwerk, waarbij natte verf op het vochtige pleisterwerk wordt geschilderd. Dergelijke schilderingen zijn kwetsbaar en blijven niet lang bewaard omdat het pleisterwerk waar de schilderingen op zijn aangebracht, af kan brokkelen.
De schildering op de foto beeld mogelijk de Heilige Hubertus uit, die op Goede Vrijdag 683 op jacht ging en met zijn honden achter een hert aanging. Toen de man het hert bijna te pakken had, draaide het hert om en zag hij een kruis oplichten tussen het gewei.

Bron: www.onroerenderfgoed.be 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s