Schatzoeker vindt grootste muntschat van Engeland

Door: Folkert Westra

Een Engelse schatzoeker heeft eind december in Buckinghamshire wellicht de grootste Engelse muntschat ooit gevonden. Paul Coleman was samen met andere leden van de Weekend Wanderers Detecting Club op 21 december een veld aan het afzoeken nabij Aylesbury. Daarbij stuitte hij op een loden emmer die meer dan 5000 munten bevatte.

Coleman vond eerst wat fragmenten lood en haalde het bovenste stuk weg en trof een dikke laag munten aan. Omdat hij het belang van de vondst gelijk inzag is hij er verder vanaf gebleven en zijn er experts bijgeroepen. Een woordvoerder van de detectorclub stelde dat dit voor alle aanwezigen de meest bijzondere dag uit hun leven was en zonder twijfel de beste vondst ooit in de geschiedenis van de Weekend Wanderers Detecting Club. De muntschat bleek uiteindelijk te bestaan uit 5221 munten met afbeeldingen van koningen Ethelred de Onberadene en Knoet de Grote en stammen daarmee uit de periode 978 -1035. De muntschat is inmiddels overgebracht naar het British Museum, waar hij onderzocht zal worden. Als de vondst wordt aangemerkt als ‘schat’ volgens de Britse Treasure Act, kan het museum deze kopen. De opbrengst van de muntschat zal dan worden gedeeld tussen de vinder en de eigenaar van het land waarop de schat is gevonden.

Vers van de pers
De munten zagen er zo schoon en ongesleten uit, dat ze waarschijnlijk niet of nauwelijks in circulatie zijn geweest. De Oude Munt van Buckingham was minder dan een dag lopen vanaf de vindplaats van de munten. Een mogelijke link met de Munt van Buckingham zal dan ook zeker worden onderzocht. Mogelijk is de muntschat begraven om te voorkomen dat deze in handen van de Vikingen zou vallen.

Bron: www.bbc.co.uk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s