Cypriotisch amulet met palindroom

De Agora van Nea Paphos, vindplaats van het amulet. Bron: Wikipedia.
De Agora van Nea Paphos, vindplaats van het amulet. Bron: Wikipedia.

Door: Jacobine Melis

Op Cyprus is een bijzonder tweezijdig amulet gevonden van ongeveer 1500 jaar oud. Aan de ene zijde vormen 559 Griekse letters een palindroom. Aan de andere zijde zijn Egyptische godenfiguren afgebeeld. Het amulet is gedateerd in de tijd dat Cyprus tot het Byzantijnse rijk hoorde. Het toont aan dat op Cyprus niet alleen het Christelijke geloof werd beoefend maar dat daarnaast ook andere geloven konden bestaan.

Afbeeldingen van het amulet vind je hier.

Palindroom
Een palindroom is een zin of woord die van links naar rechts, maar ook van rechts naar links gelezen kan worden. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn lepel en parterretrap. De palindroom op het amulet is vertaald: “Jahweh is de drager van de geheime naam, de leeuw van Ra veilig in zijn tombe.” Jahweh is een andere naam voor god en Ra was de belangrijkste god in de Egyptische wereld, de zonne- of scheppersgod. In de antieke wereld zijn meerdere voorbeelden bekend van vergelijkbare spreuken.

Harpocrates op een lelie. Ook hier maakt hij het gebaar van zijn vinger naar de mond. Bron: Wikipedia
Harpocrates op een lelie. Ook hier maakt hij het gebaar van zijn vinger naar de mond. Bron: Wikipedia

Egyptische figuren
Er staan drie figuren afgebeeld op het amulet. Een gemummificeerd persoon gelegen op een boot (midden op het amulet) is mogelijk een weergave van de Egyptische god Osiris, de god van de onderwereld. Boven Osiris is Harpocrates afgebeeld, zittend op een stoel met zijn hand naar zijn mond. Harpocrates wordt doorgaans afgebeeld met een vinger voor zijn mond. Sinds de Romeinse tijd wordt hij vanwege dit gebaar gezien als de god van de stilte, maar het gebaar was oorspronkelijk een weergave van hem als kind . Aan de rechterzijde van Harpocrates is een Cynocephalus afgebeeld, een wezen met een hondenkop.
Egyptische goden worden altijd op dezelfde manier afgebeeld. Zo zijn ze goed te herkennen. De maker van het amulet heeft de goden op iets andere wijze vormgegeven. Zo zit Harpocrates op een stoel terwijl hij op een lotus hoort te zitten en maakt Cynocephalus hetzelfde gebaar als Harpocrates wat erg ongebruikelijk is. Mogelijk dat de maker niet genoeg op de hoogte was van de normale manier van afbeelden om het juist te doen.

Vindplaats
Het amulet is in Nea Paphos gevonden, een kustplaats in het zuidwesten van Cyprus. Deze plaats is zeer rijk aan archeologie, de gehele stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De archeologen waren de Agora van de stad aan het onderzoeken, daar troffen zij het amulet aan. Een Agora was de marktplaats en verzamelplaats binnen een grote nederzetting. Hier kwam het sociale en economische leven van een stad samen.

Bron: www.livescience.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s