IJzertijdskelet bij Bonnerklap

Door: Folkert Westra

Detail van het stroomgebied van de Hunze op een kaart van Cornelis Pijnacker uit 1634. Bron: Wikimedia Commons
Detail van het stroomgebied van de Hunze op een kaart van Cornelis Pijnacker uit 1634. Bron: Wikimedia Commons

Enkele maanden geleden berichtten we over de vondst van een keersluis bij Bonnerklap. De vondst werd gedaan in het kader van herstelwerkzaamheden aan de oude loop van de Hunze. Terloops meldden we toen dat niet ver van de keersluis ook een menselijk skelet was aangetroffen. Op dat moment werd er geschat dat het skelet enkele honderden jaren oud was, maar dat moet nu toch worden bijgesteld. Het waterschap Hunze en Aa’s heeft bekend gemaakt dat onderzoek heeft uitgewezen dat het skelet uit de IJzertijd afkomstig is en 2500 tot 2800 jaar oud is.

Begin oktober stuitten de aannemer en archeologen van ingenieursbureau MUG bij het uitgraven van de oude beekloop op het skelet. Het skelet bleek nog zeer compleet te zijn en bevatte ook nog grote delen van de schedel. Het eerste onderzoek wees toen al uit dat het om het skelet van een volwassen man zou gaan. De schedel is nu gedateerd met behulp van de C14-methode en heeft uitgewezen dat hij veel ouder is dan eerder was geschat.
Omdat de vondst archeologisch zo interessant is, krijgt het onderzoek een vervolg. Er zal geprobeerd worden te achterhalen hoe het skelet in de IJzertijd op deze plek terecht is gekomen.

Bron: www.hunzeenaas.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s