Nieuwe methode ontwikkeld voor het documenteren van wrakken

Door: Folkert Westra

De steven van de SS Gustaf Wasa.Één van de vele scheepswrakken in de Oostzee. Foto: Richardkingfelt, via Wikimedia Commons
De steven van de SS Gustaf Wasa. Één van de vele scheepswrakken in de Oostzee. Foto: Richardkingfelt, via Wikimedia Commons

Poolse onderzoekers van het Nationaal Maritiem Museum in Gdańsk hebben een nieuwe methode ontwikkeld om scheepswrakken onder water beter in kaart te kunnen brengen. Door de nieuwe methode hoeft het wrak niet meer te worden verstoord en wordt ook gelijk de omgeving van het wrak in kaart gebracht, allemaal in 3D.

Bij de methode dalen duikers met fotocamera’s af naar het wrak en maken een zeer groot aantal foto’s van alle elementen van het wrak en de directe omgeving, vanuit verschillende hoeken. Met behulp van gespecialiseerde software kunnen deze foto’s worden verwerkt tot een zeer accuraat 3D-model van het wrak. De nieuwe methode is een alternatief voor het traditionele onder water tekenen en documenteren, wat veel tijdrovender en meestal minder accuraat is.

Inmiddels is de methode op drie wrakken die zich in de golf van Gdańsk bevinden getest. Van één wrak, dat van een schip genaamd Glazik en stenen vervoerde, is een 3D-model gemaakt op basis van meer dan 6000 foto’s. Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van de modellen al in korte tijd sterk verbeterd en kunnen zelfs met slecht zicht onder water goede foto’s worden genomen, zonder dat dit tot kwaliteitsverlies leidt.

Met deze methode wordt niet alleen tijd en geld bespaard, doordat de methode het wrak niet verstoord, kan hij gebruikt worden voor het onder water behoud van de wrakken, en kunnen veranderingen snel worden opgemerkt. Daarnaast kunnen de 3D modellen worden gebruikt voor tentoonstellingen of educatieve doeleinden.

Bron: www.naukawposce.pap.pl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s