West-Friezen vissen millennialang

Nederlands landschap in de Bronstijd. Op de kaart is te zien dat op de plek van het IJsselmeer vele zoetwatermeren lagen. Bron: Wikipedia.
Nederlands landschap in de Bronstijd. Op de kaart is te zien dat op de plek van het IJsselmeer vele zoetwatermeren lagen. Bron: Wikipedia.

Door: Jacobine Melis

West-Friezen joegen in de Bronstijd al op vissen. De vissers wisten waar en wanneer ze moesten vissen. Ze waren op de hoogte van de verschillende periodes dat vissen van en naar de zee zwommen. En maakten daar gretig gebruik van. Ze visten op verschillende manier: met behulp van visfuiken en -weren, netten, etc. Per locatie verschilden de vistechnieken en de soorten vis die werden gevangen.

Visserij
Vanaf 700 na Chr. stonden de steden aan de Zuiderzee, Enkhuizen en Medemblik, in verbinding met handelsroutes van de Rijn naar de Noord- en Oostzee. Er werd veel vis gevangen en verhandeld. Het was een belangrijke voedselbron. De visserij in het gebied gaat terug tot in de Bronstijd. Er was nog geen sprake van een IJsselmeer of Zuiderzee. Het landschap bestond uit grote zoetwatermeren, waarvan de meeste niet in verbinding stonden met de Noordzee. De vissen die men at bestonden vooral uit zoetwatervissen.
De vis werd gegeten door de vangers zelf. Ze werden nog niet verhandeld. Snijsporen op de botresten tonen dat de vis gefileerd werd. Daarnaast zijn er verbrande stukken bot aangetroffen. Dit bewijst dat de vissen voordat zij van hun botten ontdaan werden, gebakken zijn.

Farmers of the coast project
De Universiteit leiden onderzoek de Bronstijd van West-Friesland in het Farmers of the coast project. Het gebied West-Friesland, ligt vol met sporen uit de Bronstijd. Dit maakt West-Friesland een goede plek om onderzoek te doen naar de Bronstijd. Deze tijd is hier meer aanwezig dan op andere plekken in Nederland of misschien zelfs in Europa. Waarom deze sporen juist in West-Friesland te vinden zijn, heeft verscheidene redenen: de West-Friese grond is goede grond; vanwege de vochtige omstandigheden zijn de resten ook goed bewaard gebleven en mogelijk dat de onderzoeken meer verklaring hiervoor kan geven. Daarnaast zijn er al veel grote opgravingen geweest dus er zijn al veel sporen opgegraven. De resten van de opgravingen zijn nog niet geheel onderzocht en kunnen ons veel vertellen over de Bronstijd. Wel is duidelijk dat de Bronstijd in West-Friesland bijzonder te noemen is, het landschap is toen al geheel in cultuur gebracht.

Bron: www.bronstijdwestfriesland.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s