Voorjaarsstorm legt vuilstort Friesche veen bloot

Door: Folkert Westra

Tussen de wortels van een omgewaaide boom is  oud huisvuil terug te vinden. Foto: D. Witteveen
Tussen de wortels van een omgewaaide boom is oud huisvuil terug te vinden. Foto: D. Witteveen

De voorjaarsstormen van de afgelopen weken hebben in natuurgebied het Friesche veen, tussen Haren en Paterswolde sporen uit het verleden naar boven gebracht. Enkele bomen hebben de krachtige wind niet overleeft en zijn omgegaan. Tussen de boomwortels bleek ook een deel van een oude vuilstort naar boven te zijn gekomen. Tussen ongeveer 1900 en 1930 werd de oostzijde van het Friesche veen door de stad Groningen gebruikt als vuilstort. Het vuil werd met schepen van de stad naar het Friesche veen verscheept en daar aangebracht om de dijk te verstevigen.

Foto: D. Witteveen
Foto: D. Witteveen

Na 1930 werd ingezien hoe uniek het gebied is en heeft men besloten het gebied te beschermen. In het verleden is het overigens al vaker gebeurd dat omgewaaide bomen een deel van de oude vuilstort blootlegden. Voor wie binnenkort gaat wandelen bij het Friesche veen is een stukje geschiedenis van de stad Groningen uit begin 20ste eeuw te bezichtigen.

Eén gedachte over “Voorjaarsstorm legt vuilstort Friesche veen bloot”

  1. Na die storm ben ik ook gaan kijken, en heb mij verbaast wat er allemaal te zien was. Helaas waren er veel dingen stuk. Onder de boomwortels heb ik iets gevonden wat er wel redelijk heel uitzag. Thuis heb ik het goed schoon gemaakt, en kwam ik erachter dat het erg oud was. Het is een blikje Odol tandpasta, vermoedelijk uit 1890- 1900. Niet alle tekst op het blikje is meer te lezen, want het is deels verroest.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s